Šta videti u Beču – Sta videti u Becu

Beč je glavni i najveći grad Republike Austrije, ali ujedno i kulturni centar ne samo Austrije već i Evropske Unije a i šire. Znamenitosti Beča su brojne a grad je izabran najboljim za život 2015. godine, ukupno sedmi put. Dok ste u Beču morate probati bečke kobasice (Wurst), jedan od najpopularnijih štandova je odmah iza Opere kod Albertine. Posetite St. Stephansplatz, Hofburg, Rathaus, Prater, Museum Quartier, Šenbrun… a za lokacije iznenađenja, pitajte nas! Interesantne savete ima i Tinea a tu je i moja avantura.

 

Prevoz Beč Šenbrun

Sta videti u Becu

Dvorac Šenbrun – Schönbrunn – Od 18. veka pa sve do 1918. godine dvorac Šenbrun je bio rezidencija habzburških careva, a uređen je u predivnom stilu dekorativnog baroka, za šta su zaslužni arhitekte Johan Bernard Fišer fon Erlah (Johann Bernhard Fischer von Erlach) i Nikolaus Pakasi (Nikolaus Pacassi). U neposrednoj blizini dvorca nalazi se i Bečki zoološki vrt, najstariji zoološki vrt na svetu, koji je osnovan 1752. godine. Posebna atrakcija i ponos vrta su pande, koje se danas vrlo retko mogu videti u zatočeništvu, a u prirodi još i ređe. Šenbrun je najposećenija znamenitost Beča i svake godine ga poseti preko 2.000.000 posetilaca!
 Beč Hofburg

Sta videti u Becu

Hofburg je kompleks carskih rezidencija u centru Beča, zapravo je to pravi carski grad, sa brojnim palačama, trgovima i parkovima za smještaj i rad carskog dvora i njegovih službenika. Jedan dio Hofburga – Neue Burg i danas služi kao rezidencija predsednika Republike Austrije, a veći dio je pretvoren u muzeje i prostore javne namjene (kongresi, ceremonije, priredbe). Veliki kompleks Hofburga leži u samom centru Beča duž Ringstrasse, sve do trgova Josefsplatz i Michaelerplatz.

Zvanične informacije o Hofburgu možete naći na sajtu “Hofburg Wien” a informacije na srpskom jeziku se nalaze na http://wieneruhr.at/hofburg/