Beč (nem. Wien) je glavni grad i ujedno jedna od saveznih država Austrije. Sam grad ima oko 1.730.000 stanovnika (2,4 miliona na širem području grada) i daleko je najveći grad Austrije i njeno političko, ekonomsko i kulturno središte. Beč je po veličini 10. grad u Evropskoj Uniji.

Beč Kalenberg

Grad leži na Dunavu u najistočnijem delu Austrije nedaleko od granice sa Slovačkom, Mađarskom i Češkom, na raskršću putnih pravaca sever-jug, povezujući Baltik sa Jadranom, i zapad-istok, povezujući zapadnu Evropu sa Balkanom i dalje Azijom. Istorija Beča počinje pre oko 4 milenijuma čime se područje grada svrstava među najstarije ljudske naseobine na svetu. Beč je tako jedna od najstarijih metropola u ‘srcu’ Evrope, carski grad i mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja, grad koji je vekovima imao vodeću ulogu u kreiranju političke scene Evrope i ovog dela sveta. Bio je sedište imperatora Svetog rimskog carstva, glavni grad Austrijskog carstva te Austrougarske monarhije kada je i dostigao svoj vrhunac krajem XIX veka i sa oko 2.000.000 stanovnika predstavljao četvrti grad po veličini na svetu.

Na osnovu studije konsultantske firme za ljudske resurse Mercer o kvalitetu života u svetskim metropolama Beč je 2015. po SEDMI PUT proglašen najboljim gradom za život na svetuO tome je takođe pisao i čuveni Forbes magazin – “Vienna most livable city in the world”.

Beč je treći grad na svetu po broju Srba (ima ih oko 200 000), a tu je i mnogo stanovnika iz bivše Jugoslavije, pa ćete na svakom koraku čuti naš jezik (ili hrvatski, srpsko-hrvatski…). I iako svi oni žive ovde, žive na bečki način, radno, kulturno i mirno (uz povremena gasterbajterska veselja).